Persbericht

Ondernemers slaan handen ineen voor veilige werkomgeving

Met z’n allen in een openbare ruimte of in een kantoor zitten? Het lijkt een utopie. Toch streven de Noord-Hollandse ondernemers Daan Spaansen (Luchtkanaalreiniger Nieuwe Niedorp), Sander Lamers (Lamers Equipment Zelhem), Jaap Groen (BCool Velsen) en Thierry Beukert (Arco Luchttechniek Opmeer) naar veilige ruimtes met schone frisse lucht. Alle vier de ondernemers zijn al jaren werkzaam in de luchtreinigingstechniek en leverancier van het Amerikaanse merk Clean Air Europe. De heren zien hun luchtreinigingssysteem niet als de oplossing van het grote probleem. ,,Maar we kunnen er zeker een positieve bijdrage aan leveren.”


99,9% reductie op Covid-19

26 oktober kwamen de testresultaten binnen uit Amerika en wat bleek, de luchtkanaalreinigers van Clean Air Europe scoorden 99,9% op de reductie van Covid-19. Het luchtzuiveringssysteem bestaat al meer dan 20 jaar en is volledig geoptimaliseerd. ,,We wilden eerst de testresultaten afwachten voordat we het van de daken zouden schreeuwen”, zegt Daan Spaansen. Want het betekent nogal wat, als er een manier is om samen in één ruimte te zitten, zonder dat er groot besmettingsgevaar is.


,,Om het systeem te snappen moeten we even teruggaan in de tijd. De fabrikant van de luchtreinigingsmachines is meer dan 20 jaar geleden al begonnen en heeft gedurende de afgelopen decennia allerlei ziektes en virussen getest met het systeem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan SARS, Mexicaanse griep en Influenza. Toen Covid-19 uitbrak zijn ze meteen begonnen met het testen van de installaties op dit virus, en ook hieruit bleek, 99,9% reductie. Dat is natuurlijk geweldig. Wij wisten al langer dat deze luchtreinigingssystemen wellicht kunnen helpen bij de bestrijding van Corona, maar we wilden het pas naar buiten brengen op het moment dat we met zekerheid cijfers en rapporten konden tonen. Het is een uitkomst voor heel veel branches, denk hierbij aan kantoren, dokters, horeca, theaters en andere ruimtes waar veel mensen samen kunnen komen. Maar ook voor de particulier is het systeem uiterst geschikt.”  


Frisse lucht

Sander Lamers van Lamers reinigingstechniek zet een zilverkleurig apparaat op de keukentafel waar grote blauwe letters van de producent op sieren. ,,Dit is hem dan.”

De grote broer van het apparaat staat in een hoek iets verderop. ,,Die kan gebruikt worden in grotere ruimtes”, zegt Lamers.

Maar hoe werkt dit apparaat? is de eerste vraag die opborrelt.

Sander Lamers steekt van wal. ,,De luchtreinigers werken op basis van de geavanceerde ‘Photohydroionisation’ technologie. Deze technologie zit in een cel die vriendelijke natuurlijke oxidatoren produceert. Deze oxidatoren werken hetzelfde als de buitenlucht, zie het als een bos. Het is natuurlijk, in tegenstelling tot andere oxidatoren die werken met fluor of chloor. De cel werkt neutraliserend, de bacteriën, virusdeeltjes, schimmels en ook geuren worden geoxideerd. Deze micro -organismen worden in een fractie van een seconde geoxideerd in de Ruimte en wordt omgezet in zuur- en waterstof. Het is alsof je het raam openzet of door een bos heen wandelt. Wat goed is om nog toe te voegen, niet alleen de lucht wordt gezuiverd, ook de harde oppervlaktes, zoals tafels, deurklinken en toetsenboorden, worden meegenomen in de zuivering.”

De PHI-cellen die de luchtdeeltjes omzetten kunnen worden ingebouwd in bestaande ventilatiesystemen van elk formaat en zijn tevens leverbaar als losse machines.


Daan Spaansen springt bij. ,,Wat voor ons in dit proces heel belangrijk is zijn de bewijzen. Wij hadden al sterk het vermoeden dat dit systeem ook voor Corona kon werken, maar we wilden wel zekerheid bieden. De afgelopen tijd zag je veel mensen in het gat springen met allerlei schijnoplossingen. Wij hielden ons daar wars van en hebben geduldig afgewacht. Mensen zijn bang en zoeken naar veiligheid. Wij kunnen nu bewijs leveren dat dit ook daadwerkelijk kan.”


Rustig uitrollen

,,Toen de testresultaten binnenkwamen hebben wij, als vier onafhankelijke bedrijven, de handen ineen geslagen om samen de markt te bedienen. Ieder heeft z’n eigen specialisme en samen kunnen we de vraag goed aan.” Dat alle vier de ondernemers woonachtig zijn in Noord-Holland is toeval. ,,We gaan nu rustig kijken hoe er om ons heen gereageerd wordt op deze positieve resultaten en we zullen zien wat er gebeurd. We willen mensen in ieder geval laten weten dat het er is en in eerste instantie het product rustig uitrollen.”  

En als morgen de telefoon ontploft?

,,Dan zijn we er klaar voor”, zegt Spaansen.

Whatsapp